Loading...
Bezoek steunpunt Kamishli mei 2018 2018-09-16T14:05:33+00:00

Project Description

Bezoek steunpunt Kamishli mei 2018

Door: Jodi Liefhebber

“Wat is er fijner als je diep in de put zit en je kan kijken in de ogen van iemand die je begrijpt, praten met een deskundige in je eigen taal een persoon die een intermediair is naar een nieuwe stap naar leven en werken?”

De aanpak die dr. Aram ontwikkeld heeft voor mensen van niet-westerse achtergrond is m.i. de ontbrekende schakel in de begeleiding die in Nederland wordt aangeboden.

Door betrokkenheid met onderwijsprojecten in Noord Oost Syrie heb ik als Nederlandse vrouw “andersom” ervaren hoe het is om samen te werken in een andere culturele omgeving. Dat vergt kennis, inzichten, aanpassingsvermogen, relativering en doorzettingsvermogen. Mensen die gevlucht zijn, hun familie en culturele omgeving achter hebben moeten laten, getraumatiseerd zijn door wat hun overkomen is, kunnen vaak deze aanpassingen en kennisontwikkeling moeilijker opbrengen.

En dat ook nog eens in een land, in een hulpverleningscircuit waarin het praten over je gevoelens, tegenslagen, tranen, “gewoon” moet kunnen. Waarin families zo anders met elkaar samenleven en alles zo individueler lijkt. Een behandeling vragen, waarvoor je in eigen land als gek uitgemaakt zou worden, naar een “gekkendokter gaan”, is een grote stap.

Juist de low level benadering van dr. Aram is een gouden greep om deze mensen in een nieuwe culturele omgeving uit het slop te trekken, perspectief op een nieuwe kans in hun leven te geven en uitzicht bieden om onderdeel van die samenleving uit te maken. Want dat is wat ieder zeker wil: iets kunnen bijdragen aan de nieuwe samenleving waarin je nu woont en leeft. In mei 2018 heb ik het steunpunt van Psychiater zonder Grenzen in Kamishli bezocht en gezien hoe groot en belangrijk de betrokkenheid en aanpak is.

Elk mens mag er zijn. En dat is waarom ik het werk van dr. Aram van harte ondersteun en aanbeveel.

DRAAG VANDAAG NOG BIJ AAN VERANDERING

Zolang oorlogstrauma’s bestaan, is wederopbouw onmogelijk. Het kost niet veel om één leven te veranderen. Doneer vandaag nog en help me het verschil te maken voor de slechtoffers in Syrië.

DONEER NU